...
Jinekomasti erkeklerde genellikle hormonal nedenlerle veya bazı sistemik hastalıklar (hepatit, siroz, akciğer, tiroid, testis hastalıkları ) ve kullanılan ilaçlara bağlı (uyuşturucu kullanımı, steroid kullanımı vb) meme bölgesinde büyüme olması durumudur. Tüm nedenlere rağmen erişkin jinekomastinde genellikle belirli bir etken yoktur. Ergenlik döneminde oluşan jinekomasti bazen kendiliğinden düzelebilir. Ancak kalıcı olan durumlarda tedavi cerrahidir
Meme büyüklüğü nedeni ile başvuran erkek hasta yapılan muayene sonrasında hastanın yaşı da göz önüne alınarak mutlaka ultrasonografi tetkiki ile değerlendirilmelidir. Hastanın yaşının küçük olduğu ya da eşlik eden başka problemlerin olduğu durumlarda mutlaka bir endokrinolog ile konsulte edilmelidir.
Erişkin yaştaki hastalarda mutlaka meme kanseri göz ardı edilmemelidir.. Jinekomasti glandüler ( gerçek meme dokusunda büyüme), yağlı (yağ dokusunda büyüme) ya da miks tipte (her iki dokuda büyüme) şeklinde olur
Bu sonuca muayene ve ultrasonografi sonrasında karar verilir ve buna yönelik tek başına liposuction (yağ alma) ya da liposuction ile birlikte doku çıkartılması planlanır. Ameliyat ameliyathane koşullarında lokal veya genel anestezi ile yapılır. Lokal anestezi uygulanan durumlarda hasta aynı gün evine gidebilir. Ameliyat ortalama 30-90 dakika sürer. Ameliyat sonrası oluşabilecek şişlik, ağrı, morluk ve meme ucunda hissizlik geçicidir. Hasta birkaç gün içinde sosyal hayatına dönebilir.
Jinekomasti; erkek memesinin normal oranlara göre büyük olmasına denir. Erkeklerde meme büyüklüğünün giderilmesi için yapılan Erkek Meme Estetiği ameliyatlarına jinekomasti – erkek meme küçültme ameliyatı demekteyiz.